Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

Online regeren

online regeren en een lamborghine rijden

In 2014 heb ik een webshop opgezet gespecialiseerd in de verkoop van speelgoed van het merk Rainbow Loom. Met behulp van een loombord en kleine elastiekjes in meer dan 100 kleuren kun je armbandjes weven. Het was een enorme rage. In dit artikel beschrijf ik het verloop en hoe online regeren ertoe kan lijden dat je een Lamborghini gaat rijden.

Via marktplaats op zoek naar een Lamborghini!

Ik heb er toen voor gekozen om alleen de producten van het A-merk Rainbow Loom te verkopen omdat ik wist dat deze waren getest op veiligheid en kwaliteit, naar Amerikaanse en Europese norm. Daarnaast rustte er een patent op het loombord en ik wil principieel niets doen wat schimmig of illegaal is.
Bovendien heb ik een enorme hekel aan klachten en als je speelgoed verkoopt dat niet duurzaam is ontwikkeld of geproduceerd vanuit goedkope vaak inferieure grondstoffen dan vraag je om ellende. Rainbow Loom loombandjes worden met name gebruikt door kinderen en ik wilde me geen zorgen maken over veiligheid.

Helaas dachten de meeste consumenten daar anders over en werd werkelijk alles verkocht wat maar enigszins leek op Rainbow Loom. Onrechtmatig werden de loomborden nagemaakt en de loombandjes werden geleverd in net zo veel kleuren en voor de helft van het geld. De hele detailhandel sprong erop in en je kocht het zelfs bij de bakker. De consumenten zelf interesseerde het niet en kochten massaal, met de ogen dicht en verstand op 0. Ik denk dat meer dan 90% van de totale omzet bestond uit b-product. Commercieel gezien niet verstandig om alleen Rainbow Loom maar voor mij principieel de juiste keuze.

Inmiddels zijn we 7 jaar verder en verkoop ik noch steeds Rainbow Loom loombandjes via loommania.nl en bol.com. Hoewel ik indertijd dacht dat loomen een blijvertje zou zijn en een plek verdiende naast Lego, Mecano en Twister heb ik me daarin vergist.

Loomen is leuk, rustgevend en bevordert de concentratie.

Online regeren en Lamborghini rijden

In juni 2014 had ik mijn topmaand en keek ik op Marktplaats voor een Lamborghini. In juli besloot ik toch maar met mijn Citroen verder te rijden. De omzet kelderde en kwam eigenlijk nooit meer terug behoudens enkele duizenden euro’s per jaar. Nu is zeg ik geen nee tegen die omzet omdat de webshop automatisch zijn werk doet; ik noem het een geldmachientje. Af en toe olie bij vullen (updaten), voldoende brandstof (nieuwe artikelen schrijven en linkbuilding), periodieke controles (functionele test) en laten draaien.

Website APK

Gisteren had de webshop een omzet van 0,0; daar wordt ik niet vrolijk van. Vandaag ga ik onderzoeken waar dat aan ligt. Er zijn een aantal punten waar ik naar wil kijken:

Ik weet dat een aantal spelers dominant hogere posities bekleed op de lijst met organische zoekresultaten ten aanzien van de meeste interessante korte zoektermen

  1. Enerzijds een leverancier van het b-product die met prijzen werkt die wel 50% lager liggen dan die van mij. Dat is lastig concurreren gezien de natuur van veel Nederlanders.
  2. Daarnaast heeft ook de importeur van Rainbow Loom een eigen website gericht op de consument. Hij scoort ook beter, heeft meer modellen op voorraad en verkoopt ook tegen een ietwat lagere prijs. Daar ben ik niet blij mee maar ik voel er niets voor om tegen minder marge te werken. Dan maar geen werk.

Ik heb ook een webshop gespecialiseerd in de verkoop van Kendama’s. Deze groothandel verkoopt ook rechtstreeks aan de consument maar hanteert de afgesproken adviesprijzen. Dan hoef ik niet op prijs te concurreren. Dat is een race met alleen verliezers, ook de consument, uiteindelijk.

Voor concurrentie onderzoek maak ik gebruik van SEO Spyglass. Dat is een desktop software applicatie waarmee je kunt analyseren op welke zoektermen jouw concurrent scoort. Met behulp van deze applicatie krijg ik inzage in zijn inkomende links dus welke andere websites naar zijn website verwijzen.

Online regeren? Stemmen verzamelen!

Inkomende links moet je zien als stemmen tijdens een verkiezing. Meer inkomende links, hogere aantallen, online regeren. Daar kan ik punten scoren. Linkbuilding is monnikenwerk. Maar het goede van webmarketing is dat je nog jaren plezier hebt van geleverd werk.