Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

De Toren van Babel

wordpress website automatisch vertalen

Gisteren heb ik een aantal interessante domeinnamen kunnen vastleggen eindigend op .de. Ik spreek de Duitse taal nagenoeg vloeiend waardoor ik onze oosterburen goed in hun eigen taal te woord kan staan dus wil ik ze een website op hun eigen domein en in hun eigen taal aanbieden. In dit artikel beschrijf ik het onderwerp: WordPress website automatisch vertalen.

Taal en web is echt een dingetje en vraagt een aantal belangrijke, vaak ook moeilijke beslissingen met allemaal gevolgen voor de hoeveelheid werk, de beheersbaarheid en de vindbaarheid. Niet gemakkelijk.

Maar gisteren had ik geen zin om lang na te denken en er veel tijd in te stoppen dus ben ik op zoek gegaan naar een ‘quick & dirty‘ methode en die heb ik gevonden.

WordPress website automatisch vertalen met Google Translate

Voor een van mijn eigen projecten werk ik met Shopify. Dit is een amerikaanse leverancier van webshopfunctionaliteit waarmee je heel snel je shop online hebt. Ik verkoop via 3D Selfieshop 3D figurines die genereert worden vanuit een ‘pasfoto’ dus het proces vindt volledig online plaats.
De Nederlandse consument vindt dit erg leuk en ik ben benieuwd of ook onze Duitse vrienden voldoende zelfspot hebben. Met een plugin heb ik toen de Shopify webshop binnen het uur 100% vertaald naar het Duits. De functionaliteit werkt geweldig goed. Alle elementen worden automatisch vertaald en zijn daarna alsnog per taal handmatig aan te passen. Dat is soms nodig want machine vertalingen zijn niet altijd zoals het hoort. Ik kon me echter in het grootste deel van de voorgestelde vertalingen vinden dus mijn was bijdrage marginaal.

Toen werd ik enthousiast

Met deze succeservaring ging ik naar bed en stond ik op. Ik wilde vandaag 2 andere projecten omzetten naar het Duits, Frans, Italiaans en Engels. Voor deze projecten werk ik met WordPress en WooCommerce en ik was nieuwsgierig of daar ook zo’n handige vertaal plugin voor beschikbaar was.

Het antwoord is Ja

Ja, GTranslate vertaalt de volledige site 100% automatisch op basis van de Google Translate functionaliteit. Binnen 5 minuten heb je je WordPress site omgezet in een andere taal. Is dat zo? Ja, dat is zo. Kijk maar:

  1. Diamond Painting
  2. Kendamashop

De gratis versie genereert helaas geen vertaling van de URL of mooie landen URL zoals www.loommania.nl/de/ maar ja, ik betaal vandaag ook niets. De betaalde variant biedt deze functies wel. Een webdeveloper kan daarnaast ook werken aan de look van de selectiefunctie maar dat zijn details. Ik ben in nu heel erg blij met deze ‘gratis’ functie. Quick & Dirty is soms niet verkeerd.

NS
Ik heb het nu zo ingesteld dat de tool op basis van jouw browsertaal een taalkeuze maakt. Je kunt dan zelf in de footer de taal alsnog aanpassen.

NNS
Nu je hier toch bent. Surf even verder en bestel jouw eigen 3D figurine. Binnen twee weken staat hij voor je neus op de keukentafel en wordt je vrolijk, van je zelf :)