Bloggen

Heb jij al geschreven?

Sinds jaar en dag schrijven mensen hun ideeën van zich af via een weblog. Het begrip weblog is in de loop van de tijd ingekort tot blog. Logging is Engelse voor vastleggen. Kortom, je legt je kennis of ideeën vast via een online artikel.

Weblogs functioneerden in het begin van het internet als dagboeken op het web. Ze werden vaak gebruikt voor reisverslagen. Het delen van verhalen via het internet was de perfecte manier om het thuisfront te informeren over het verloop van een reis. Je kunt het vergelijken met een logboek zoals dit gebruikt wordt in de scheepvaart. In het logboek beschrijft de kapitein zijn reis van dag tot dag.

Blog is een verbastering van het begrip weblog. Een blog is een plek op internet waar je jouw artikelen plaatst. Artikelen zijn een combinatie van tekst, beeld en video. Vaak is een blog onderdeel binnen een eigen website waar regelmatig nieuwsberichten op worden geplaatst. Het verschil tussen een blog en een nieuwsbericht is in de regel het persoonlijke karakter hoewel dit onderscheid meer en meer vervaagt.

In de regel kunnen lezers commentaar wegschrijven onder een blogbericht. De teksten zijn veelal op persoonlijke titel en elke blogger heeft een eigen stijl. De volgorde van de blogartikelen is meestal omgekeerd chronologisch.  Het meest recente artikel staat dus bovenaan. De artikelen in het blog worden blogposts of kortweg posts genoemd.

Wat is een blogger?

Je noemt de schrijver van een weblog een blogger. Iedere blogger geeft het weblog zijn eigen karakter en dat maakt blogs interessant. Vaak heeft een blog na een tijdje een vast publiek, dat varieert van enkele tientallen tot enkele duizenden bezoekers per dag.

Een blog is een marketinginstrument

Veel bedrijven hebben het bloggen ontdekt als middel om (potentiële) klanten en te informeren, te inspireren en te onderhouden. Een weblog kan bezoekers naar de bedrijfswebsite sturen. Als de inhoud (content) van het blog goed is dan geeft dit vertrouwen en een verbetering van de naamsbekendheid. Een blog is een soort tussenvorm tussen een traditionele, statische webpagina en een forum, waarin meer interactie mogelijk is. Je blogt omdat je schrijven leuk vindt, omdat je informatie overzichtelijk wilt vastleggen of omdat je gewoon meer aanvragen via jouw website wilt realiseren.

Bloggen en SEO

Waarom is het belangrijk om te bloggen. Google heeft één doel en dat is bezoekers goede en relevante websites presenteren. Om dat te realiseren heeft Google 10- talle ranking factoren bepaald. Al deze factoren samen bepalen de ranking van jouw site binnen de organische zoekresultaten. Een van die factoren is de nieuwswaarde. Als Google signaleert dat jij jouw site actief beheert dus zorgt voor nieuwe of verbeterde artikelen dan zal jouw gestaag ranking verbeteren.