Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

Kan ik Chat GPT gebruiken voor SEO content creatie?

Kan ik Chat GPT gebruiken voor SEO content creatie?

In het verleden heb ik veel werk gedaan voor Woods Kinderkleding, met 6 winkels en een grote webwinkel, een commercieel zeer actieve onderneming. De eigenaresse schreef wekelijks nieuwsbrieven waarin de nieuwste collectie werd besproken en getoond. Daarnaast werd de klant via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van lopende en nieuwe aanbiedingen.

Elke week kreeg ik van Petra de inhoud van haar nieuwsbrief waarna ik als tekstschrijver aan de slag kon want behalve dat we de nieuwsbrief naar al haar vaste klanten en nieuwsbrief ontvangers stuurden maakten we er ook altijd een blogbericht van voorzien van de noodzakelijke SEO kenmerken.

De aangeleverde teksten waren altijd een uitstekende basis voor de nieuwsbrief, hoewel ik vrijwel elke zin moest aanpassen om hem soepel te laten lopen en te voorzien van de bepaalde kenmerken. Denk daarbij aan opsommingen, titels, tussenkopjes, knoppen en aantrekkelijke afbeeldingen.

Is Chat GPT de heilige graal voor content creators!

De laatste maanden wordt er veel geschreven over Chat GTP. Dit is een stuk software geschreven door Open AI dat in staat is op basis van een opdracht geautomatiseerd een goed lopende én relevante tekst te schrijven. De kern van alle berichten komt erop neer dat veel studenten er gebruik van maken en dat de docenten niet meer in staat zijn om te bepalen of het een geautomatiseerde tekst is of dat de leerling hem zelf heeft geschreven. Ook wordt de enorme waarde genoemd die het biedt bij het genereren van content voor ondernemers en de publicerende media. De heilige graal in SEO land.

Vanochtend had ik een afspraak met Gijs van Soul Candy. Vandaag gaan we samen een korte video opnemen waarin hij zijn klanten in het kort een toelichting geeft op een van zijn producten. Als hij binnenkomt spreken we deze eerste video-opname door. Ik vraag hem naar het voorbereidend werk en hij vertelt dat hij de tekst die hij gaat voorlezen heeft opgesteld met behulp van Chat GPT. Ik ben verbaasd want had zelf nog niet eerder van deze software gebruik gemaakt.

Will Chat GPT replace Me?

Is tekst ‘lenen’ verleden tijd?

Nee, absoluut niet. Ik heb zelf zojuist een aantal testen gedaan en vind het resultaat erg beperkt. Ook wordt op een relatief laag niveau geschreven zodat het geschikt is voor mensen met een laag tot gemiddeld intelligentieniveau. In de praktijk vooralsnog dus niet geschikt voor B2B content.

Mijn gouden tip voor contentcreatie ziet er heel anders uit. Het komt erop neer dat je een tekst ‘uit het buitenland’ …

  • kopieert;
  • vertaalt;
  • aanpast;
  • uitbreidt.

Als je met behulp van een VPN jouw lokale Nederlandse IP-nummer maskeert naar bijvoorbeeld een plaats in Duitsland en je Googled daar op een bepaalde zoekterm combinatie dan krijg je inzage in dat wat goed scoort; in de regel dus een goede tekst, aldus Google. De basis is gelegd, waarom slecht verzinnen als je het goed kunt kopiëren en verbeteren. Een eigen stijl, een eigen look en eigen begrippen maken de tekst uniek.

Gijs laat mij zijn tekst lezen en ik ben verbaasd. Het ziet er op het eerste oog netjes uit. Interessant qua inhoud, goed geschreven en makkelijk leesbaar voor zijn doelgroep. In de basis is het dus te gebruiken voor bepaalde doelgroepen.

Publiceren is belangrijk. Een site die onderhouden wordt scoort beter. Content creatie is essentieel. Er zijn ontelbaar veel vragen en mogelijkheden om content te creëren. Chat GPT kan je daarbij helpen. Wie schrijft die blijft.

Heb jij al geschreven?

Interessante relevante onderwerpen: