Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

WordPress geoptimaliseerde hosting

Hoe snel wil je gaan? Dit is een vraag die ik wel eens aan mijn klanten stel ten aanzien van de snelheid van hun website. In deze video vertel ik je meer over de factoren die de laadsnelheid van jouw website bepalen. Ik ga specifiek in op de invloed van webhosting op de snelheid van jouw WordPress website.

Hoe is het nu?

Hoewel de internetverbindingen op computers en mobiele telefoons tegenwoordig zeer stabiel is en voor mijn gevoel hartstikke snel is en blijft paginasnelheid – ook wel pagespeed genoemd – volgens veel S.E.O. experts een belangrijke Google ranking factor. De theorie is dat een snelle website een goede gebruikservaring geeft. Daar valt natuurlijk niets tegen in te brengen. Niemand wil langer dan 1 seconde wachten voordat een logo, afbeelding, tekst of video verschijnt.

Let op: Google zelf geeft géén inzage in de waarde van de diverse factoren!

Er zijn 3 verschillende elementen die van invloed zijn op de laadtijd van een website: de code, de media en de server.

 1. Zorg voor goede en schone code – een link naar meer informatie vind je in de beschrijving;
 2. werk alleen met geoptimaliseerde afbeeldingen en video’s – bezoek deze instructievideo;

En tot slot:

 1. plaats je site op een snelle, bijgewerkte en geoptimaliseerde, lokale server – Op dit laatste punt ga ik in deze video verder in.

Hoe belangrijk is WordPress?

Tegenwoordig presenteren 6 van de 10 bedrijven hun website met behulp van WordPress Content Management Software – https://w3techs.com/technologies/overview/content_management. In de praktijk worden gemiddeld 8 aanvullende stukjes software geïnstalleerd. Wij noemen dit plug-ins; denk aan software voor het beveiligen van je site, het bevorderen van de laadsnelheid en functies zoals contactformulieren, webwinkelen en administratieve en logistieke afhandeling. Dit zijn functies die niet standaard in de kern van WordPress beschikbaar zijn. Deze stukjes software zijn van verschillende leveranciers en elk stukje software vraagt processorcapaciteit én vormt tegelijkertijd een mogelijke kwetsbaarheid.

Is snelheid werkelijk zo belangrijk?

Natuurlijk willen we dat een site snel laadt maar zelf ben ik niet heel erg overtuigd van het werkelijke belang van deze factor omdat, zoals ik al eerder aangaf, de meeste internetverbindingen, zowel bekabeld als mobiel, al erg betrouwbaar en snel zijn! Sites met een lage score laden nog steeds – voor het gevoel van de gebruiker – heel erg snel. Of dit ook zo is in landen buiten Europa – denk aan landen in Azië, Zuid-Amerika of Afrika – kan ik helaas niet zeggen.

Mijn opdrachtgever wil ondanks mijn bedenkingen toch een maximaal hoge snelheid. Zijn argument is terecht. Hij wil een optimale website, op alle aspecten. “Al scheelt het maar 1%” zo redeneert hij, “dan is dat mij de investering waard.” Daarom hebben wij ons aanbod uitgebreid en nu dus ook geoptimaliseerde WordPress hosting beschikbaar. Wij hebben zijn site verplaatst en de score, aldus Google PageSpeed Insights, ging omhoog van 47 naar 87. Wat maakt nu precies het verschil?

Wat is WordPress geoptimaliseerde hosting?

Een voor WordPress geoptimaliseerd hostingaccount draait op een voor WordPress geoptimaliseerde server. De meeste generieke webhosting servers kunnen een veelvoud aan software draaien en houden dus rekening met al die verschillende softwareomgevingen. Hierdoor kun je die server niet optimaal inrichten voor WordPress.

Een vergelijking

Vergelijk het met een amfibievoertuig. Een voertuig dat geschikt is voor elke ondergrond: ruwe bergpaden, strakke snelwegen en zelfs over water. Dat kan heel erg handig zijn maar is totaal onzinnig als je alleen over de A2 van Eindhoven naar Utrecht rijdt. Precies zo werkt het ook met hosting. Je richt de server in zodat hij optimaal presteert voor niets anders dan WordPress software.

Ik zal nu iets specifieker in gaan op de meer technische aspecten zonder dat ik al te technisch wil worden:

 1. Plugins;

Software die normaal op accountniveau worden geïnstalleerd worden nu op serverniveau ingericht. Hiermee verminder je de hoeveelheid niet-gebruikt JavaScript op websites niveau. Denk daarbij aan:

 • Back-uphandeling,
 • firewall,
 • malware detectie,
 • serverside-caching. Hiermee kun je de meer statische inhoudspagina’s al op serverniveau worden opgeslagen. Goed voor bijvoorbeeld alle standaardteksten, producten en blogberichten maar ook voor standaard zoekopdrachten. Jouw site vertraagt dus niet door hongerige caching software;
 • Staging. Dit is een term die wij gebruiken voor het inrichten en gebruiken van een testomgeving om aanpassingen aan de site uit te voeren, te testen en te activeren
 1. Geïntegreerde HTTPS ondersteuning;
 2. De laatste versie van MySQL en PHP;
 3. Ervaren technische ondersteuning.

Deze 4 kenmerken van WordPress hosting bepalen de snelheid van jouw website.

Voor ik het vergeet … hoe hard ga jij?

Wil jij zelf weten hoe snel jouw website laadt? Maak dan gebruik van PageSpeed Insights – de link vind je in de beschrijving of klik hier. Dit is een gratis Google hulpmiddel. Binnen een minuut krijg je het voorlopige oordeel én suggesties om prestaties te optimaliseren.

Goed Kan Beter! Dat is het mooie aan internet en webdevelopment. De technologie ontwikkelt zich en het is zeer eenvoudig om jouw site mee te ontwikkelen; inhoudelijk, functioneel en technisch. Zonder hapering!

Wil je hulp bij het optimaliseren van jouw WordPress website?

Het verwerken van technische verbeteringen of het verhuizen naar een WordPress geoptimaliseerde omgeving kan een lastig klusje zijn. Bel mij via 06 200 17 111 of stuur mij een e-mail naar info@firstonline.nl. Samen met mijn team van specialisten helpen wij jou graag op weg van goed naar beter.

Bedankt voor het bekijken van mijn video. Als je hierover tevreden bent en op de hoogte gehouden wilt worden over nieuwe onderwerpen? Geef me dan een like of abonneer je op mijn kanaal.

Remo Natali

NS

 • Afbeeldingen optimaliseren en laden met behulp van lazyloading
 • video’s integreren