Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

Mijn* zoon de topverkoper

mijn zoon de topverkoper

Luca was een jaar of 3 toen ik voor het eerst iets over hem schreef. Eigenlijk niet veel meer dan een paar notities in Notepad met de documentnaam ‘mijn zoon de topverkoper’.

Luca was vermoeiend (understatement maar ik probeer het hier netjes te houden). Hij bleef maar vragen en gebruikte werkelijk alle mogelijke middelen om precies dat te krijgen wat hij wilde. Dat autootje, die toegang, dat speelgoed, de speen of weet ik wat zo’n peuter nog meer allemaal op zijn wensenlijstje heeft staan. Ik heb toen geprobeerd om alle verkooptechnieken te beschrijven maar dat boekje nooit voltooid. Een ander idee zal wel weer mijn aandacht gekaapt hebben.

Een paar weken geleden vraagt Luca mij of hij mag gaan flyeren. Ik werk als consultant in opdracht voor anderen maar ik beheer ook een aantal eigen webshops in de marge. De dagelijkse bestellingen moeten worden ingepakt en daar heb ik zelf geen zin in te meer ik mij volledig van plaats los wil maken. De interesse van Luca komt dus op het goede moment.

Vorige week heb ik hem geleerd hoe hij bestellingen kan verzamelen en verzendklaar maken. Het is zo mooi om te zien hoe snel hij schakelt en leert. Hoe hij begrijpt wat het is om te ondernemen.

Nu wil hij dus ook nog flyeren maar ik ben daar geen grote fan van. Ik vind het een beetje zwak ondernemen en ik probeer hem te verleiden tot een stapje extra.

Een stapje extra, nu we er toch zijn!

Ik probeer hem te verleiden tot deur aan deur verkopen. Het hoeft niet, absoluut niet en als hij wil flyeren is dat helemaal goed maar ik wil hem wel laten zien wat het verschil is. Dat het financieel extra interessant is want de winstbijdrage mag in zijn zak steken. Bovendien zijn gesprekjes aan de deur vaak heel erg leuk en leerzaam. Je maakt nog eens wat mee.

Wij gaan dus samen een soort popcorn bak maken zodat hij de goodies makkelijk kan meedragen en presenteren. Ja, als de klant niet naar jou komt, dan ga je er toch zeker zelf op af? Ik zal de eerste paar deuren voordoen maar ik weet dat hij niet lang zal aarzelen. Spannend, ja, ik vind het nu al gaaf.

Mooi hoe ik antwoord kan geven op zijn aanhoudend vragen. Durf te vragen. Vragen Om De Order. V.O.D.O. Als je niet vraagt weet je zeker dat je het niet krijgt. Ja, dat is wel een dingetje. De meeste mensen durven niet te vragen. Dat komt omdat opvoeders ons altijd vertelden dat kinderen die vragen worden overgeslagen. Ha, wie heeft ze die onzin verteld?

Luca is ook geïnteresseerd in de technieken die ik gebruik om relevante bezoekers op mijn sites te krijgen. Hoe ik ze vervolgens verleid tot het doen van een aankoop of aanvraag. Ik leg hem dus de basisprincipes van webmarketing uit.

Dus, durf te vragen!

NS
Hij belt me net. ‘Pappa, ik heb hier op de pakbon billing address en shipping address staan.’ Dat was voor het eerst, hij heeft het gesignaleerd en vraagt het voor de zekerheid even na alvorens hij een verzendetiket aan maakt. Scherp jongen. Mooi :)

NNS
En gelukkig, hij is het vragen nog niet verleerd. Ik wacht meestal met antwoord geven en bij de 3de keer reageer ik; dan weet ik zeker dat het belangrijk is.

*
Hij is niet van mij maar hij is voor mij. Ik ben niet zijn vader maar vader voor hem. Sorry, ik weet, muggenziften maar toch, voor mij, een wezenlijk verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 4 =