Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

Het einde van het internet

Het is, 1999, voor mij, het begin van het internet. Ik werk bij Reijers Computers als verkoper van Exact ERP Software, logisch toch? De tijd waarin steeds meer mensen gebruik maken van het internet, het jaar waarin Reijers Computers zijn eerste website publiceert. Ze willen dat ik krakkemikkige software ga verkopen en Exact blijft hopeloos achter. Als Bart mij vraagt om samen met hem te starten als webdeveloper geef ik snel mijn antwoord. Het is het begin van een geweldige ervaring waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Bart gaat zich ontfermen over de grafische en technische aspecten en ik zorg voor content en marketing. We waren een van de eersten in die tijd.

Wat hebben we een gave ideeën bedacht en mooie dingen kunnen ontwikkelen. Alles wat ik kon bedenken werd door Colin uitgewerkt. Ik weet nog dat ik het revolutionaire XiMe bedacht en functioneel beschreef. In enkele maanden zeer deskundig naar code vertaald door Colin; een geweldige mix tussen Facebook en WhatsApp. Toen al, volledig crossplatform en zelfs via mobiel (WAPP en iMode)!

Mijn eerste Xi’tje verstuur ik vanuit mijn Peugeotje 205, ter hoogte van de Berekuil in Eindhoven. Vermoedelijk het eerste verkeersongeval door texting anno 2002. Ik ben dolgelukkig. Als ik Vodafone bel met deze revolutionaire uitvinding lachen ze me uit. Mijnheer Natali, wij leven van SMS. Ik wist niet beter, zag ook geen verdienmodel en kende de wetmatigheid ‘if something is free, than you are the product‘ nog niet. Een volgend project diende zich al weer aan met de flaterende naam: Project Frietkot, een website om voor friettenten bestellingen te verzamelen en in het kot aan te leveren via Fax. De smartphone bestond nog maar net en ‘kleiner, kleiner’ was het devies in die tijd. Ik liep een beetje voor. Ach, er kwam al weer een nieuw idee in mij op. Een stukje software waarmee mensen zelfstandig hun eigen website konden vullen zodat ze mij niet meer hoefden lastig te vallen voor punten of komma’s.

We zijn 22 jaar verder, ik rijd een Citroen C3. Mijn vader zou zich omdraaien in zijn graf met al die Franse auto’s. De echte innovaties zijn wel uit het internet en bevinden zich tegenwoordig op een diep technisch niveau, een niveau waarop ik niet werk. Goede internet gerelateerde concepten heb ik al jaren niet meer. Wel ben ik dankbaar voor mijn tijd in deze branche en tevreden over de manier waarop ik tegenwoordig informatie kan delen en vinden via internet. Natuurlijk heb ik profijt van het passieve inkomen dat ik genereer via kleine webwinkeltjes in de niche.

Goed fatsoen

Ik ben ook verdrietig. Ik zie dat het de verkeerde kant op gaat. Grote spelers controleren het internet. Continent overschrijdende NGO’s aangestuurd door slechts enkele mensen corrumperen het internet. Dat zien we dagelijks via censuur door Google, Facebook en YouTube en het kan nog veel extremer zoals het onthouden van toegang tot het internet. Een voorbode is het beleid in China in Rusland maar feitelijk gaat het hier niet anders, onder onze neus. Ook in Nederland worden contentmakers geblokkeerd, in your face.

Ik begrijp dat het complex is om als platform een goede koers te varen die iedereen tevreden stelt. Zou goed fatsoen voldoende zijn? Goed fatsoen? Dus je mening uiten zonder een ander te bedreigen of de huid vol te schelden. Het is moeilijk. Ook voor mij. Soms ben ik zo begaan met een onderwerp dat ik vergeet dat ik te maken heb met mensen die dat doen wat ze kunnen. Niet altijd even integer, soms overduidelijk in eigen belang maar hoe dan ook, mensen. Ze weten soms niet beter, ze kunnen soms niet beter, ze zitten nog in de materiele val ondanks alle welvaart.

Essentiele dienst?

Kritische contentmakers die zich verzetten tegen het gewenste geluid wordt via YouTube en Facebook de mond gesnoerd. Platforms die zijn ontstaan zodat iedereen een contentmaker kon zijn en een doelgroep bereiken. Een platform dat vandaag de dag zo machtig is dat je het als een essentiële dienst zou kunnen benoemen in de orde van voeding, onderdak en scholing. Een middel om informatie te delen.

Als Facebook, YouTube en Google je de mond snoeren dan wordt het moeilijk om de mensen te bereiken die jouw geluid willen horen. Gelukkig ontstaat vanuit elk probleem dan weer een oplossing. Dat is het mooie aan de mens, wij zullen ons aanpassen.

BitChute is een video-hostingservice die gebruikmaakt van peer-to-peer WebTorrent-technologie. Het werd opgericht als een manier om restricties die worden afgedwongen op platforms zoals YouTube te vermijden. Sommige contentmakers die zijn verbannen op YouTube zijn gemigreerd naar BitChute.

Ik ben benieuwd waar het naartoe gaat met mijn internet. Als ik 70 ben zal ik nog eens teruglezen.

Zum Wohl.

Remo Natali

NS
Ooit reserveerde ik het domein: heteindevanhetinternet.nl. Een domein met een ‘sluit dit venster’ visual en de opdracht de computer uit te zetten en iets anders te gaan doen. Naar buiten, wandelen, sporten, bij mensen een lekker kop koffie drinken, praten, dansen. Verzin het maar. Het einde van het internet lijkt dichterbij dat ik dacht met de toenemende mate van censuur. Dat had ik toen niet kunnen bedenken.