Graanhoeve 17, 6846JA ARNHEM
06 200 17 111
info@firstonline.nl

Nieuwe versie WordPress: 6.0, wat is er verbeterd?

nieuwe versie wordpress 6.0

WordPress 6.0 bevat meer dan 500 verbeteringen en 400 reparaties. In dit bericht beschrijf ik een aantal belangrijke verbeteringen die erop gericht zijn je ervaring met het maken van inhoud en het bouwen van sites in WordPress nog rijker aan functies en intuïtiever te maken.

Verbeterde schrijfervaring

Het gemak van schrijven is verder verbeterd. Of je een nieuw bericht schrijf of nieuwe elementen wilt toevoegen aan een bestaande pagina. Hieronder licht ik een aantal verbeteringen toe:

  1. Selecteer tekst in meerdere blokken en bewerk deze in één keer.
  2. Typ twee haakjes open [[ om snel toegang te krijgen tot alle linkbare pagina’s of berichten.
  3. Maak aangepaste knoppen en alle nieuwe knoppen die je maakt zullen de stijlaanpassingen automatisch behouden.
  4. Maak tag clouds en sociale pictogrammen nog aantrekkelijker met bijgewerkte instellingen en bedieningselementen, en een nieuwe omtrekstijl voor de tag cloud.
  5. Wissel tussen stijlen

Blokthema’s hebben nu de optie om meerdere stijlvariaties te bevatten. Dit breidt het nieuwe stijlsysteem nog verder uit en maakt het mogelijk om via shortcuts het uiterlijk van je site te veranderen, allemaal binnen één thema. Je kunt zowel de beschikbare instellingen veranderen, zoals het gewicht van het lettertype, als de stijlopties, zoals het standaard kleurenpalet. Verander het uiterlijk en de uitstraling van je site met slechts een paar klikken.

Betere lijstweergave

Via de lijstweergave functie krijg je op pagina of berichtniveau een snel overzicht van de opbouw van de pagina. Dit is met name handig bij uitgebreide inhoud die opgebouwd is uit verschillende soorten blokken.

Nieuwe sneltoetsen stellen je in staat om meerdere blokken uit de lijstweergave te selecteren, ze in bulk te wijzigen, en ze binnen de lijst te verslepen. De lijstweergave kan gemakkelijk worden geopend en gesloten; ze is standaard samengevouwen en wordt automatisch uitgevouwen tot de huidige selectie wanneer je een blok selecteert.

Herbruikbare blokken blokkeren?

Het is ook mogelijk om het aanpassen van herbruikbare blokken te blokkeren. Je kunt ervoor kiezen om per herbruikbaarblok te bepalen of een ander – non webdeveloper – hem kan wijzigen of verwijderen. Hierdoor is het gemakkelijker om het contentbeheer over te dragen omdat je bijvoorbeeld je collega voor fouten wilt behouden. Het maakt overdracht dus gemakkelijker.

Leer meer over WordPress 6.0

Bekijk WordPress 6.0 in actie! Bekijk een korte overzichtsvideo waarin enkele van de belangrijkste functies die debuteren in WordPress 6.0 worden uitgelicht.

Verdere echt handige verbeteringen:

Kantlijnen instellen in het kolommenblok

Spatiëring instellen bij fotogalerijen

Meerdere blokken selecteren en tegelijkertijd verplaatsen via ‘lijst weergave’