Maak het persoonlijk met een gravatar!

Wat is een gravatar?Na mijn afstuderen ben ik gestart als verkoper van Toshiba kopieermachines bij een Amerikaanse groothandel. In die 2 jaar heb ik geleerd dat al mijn concurrenten de zelfde machines leveren; vaak zelfs identiek het zelfde fabricaat maar dan met een ander logo. Na 5 jaar HBO marketing en 2 jaar WO organisatiekunde had ik toch moeite met deze ondervinding. Wat is het onderscheidend vermogen.

Vrij snel werd het mij duidelijk dat de persoonlijke factor echt het verschil maakt. Als het je niet lukt om ‘zaken doen’ te personaliseren dan verlies je het op prijs.

Will e replace me? Dit was een vraag die ik mij zelf stelde.

Je moet altijd proberen om de content persoonlijk te maken. Ook via het webpagina’s heb je contact met elkaar. Jij schrijft een artikel en iemand anders leest dat artikel. Probeer dus altijd te schrijven voor een duidelijk herkenbaar persoon; in de marketing gebruiken wij daarvoor de term persona.

Je eigen foto als gravatar

Ik herinner mij zelden of nooit visitekaartjes maar de kaartjes met daarop een foto van de eigenaar valt altijd op. Sterker nog, zo’n kaartje gooi je niet gemakkelijk weg omdat er een gezicht op staat. Je hebt door het ‘oogcontact’ binding met elkaar en daar houden mensen van. Deze kennis kun je ook gebruiken bij het publiceren van je artikelen. Daarom een korte checklist:

  1. plaats altijd je naam
  2. toon een foto van je zelf, de gravatar
  3. schrijf de teksten naar een persona toe, beeld je een bepaalde klant in
  4. zorg ervoor dat jouw lezer het artikel kan delen via social media
  5. zorg ervoor dat jouw lezer kan reageren op het artikel
    1. reageer ook op de reacties, dat bevordert de binding en vergroot de kans op herhaalde reacties

Google is goed in staat om te herkennen wanneer een artikel het goed doet. Zij leiden dit af van de dwelltime, het aantal reacties en het aantal shares.

Wat is een gravatar?

Gravatar is een contaminatie van de Engelse termen globally recognized avatar; wereldwijd herkende avatar. Het is een persoonlijke afbeelding die beheerd wordt via Gravatar.com. Deze afbeelding wordt op basis van jouw e-mailadres aangeroepen en getoond binnen andere websites.

Gravatar.com is ontwikkeld door Tom Preston. Je maakt zeer eenvoudig een account aan via gravatar.com via jouw persoonlijke e-mailadres. Via dit account kun je een afbeelding of een avatar uploaden eventueel aangevuld met een korte biografie.

Als jij vervolgens reageert op nieuwsberichten waarbij je moet in loggen op basis van je e-mailadres dan wordt er door deze website eerste gekeken of jij al een gravatar hebt. Als dat het geval is, wordt deze gravatar getoond. Het voordeel hiervan is dat jouw reacties persoonlijk worden en dit heeft een positieve invloed op het engagement.

Wat is een gravatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − vijf =