Arnhemse meisjes

Het verhaal van de Arnhemse meisjes dateert van 1829 toen bakker Hagdorn rond de geboorte van zijn dochter (een Arnhems meisje) het allereerste Arnhemse meisje bakte. Op zoek naar iets dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij een koekje van fijn gerezen gistdeeg, in de vorm had van een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold koekje, rijk met suiker bestrooid.

Het recept is al lang niet meer geheim. Sinds Roald Dahl het recept van bakker Hagdorn wist te ontfutselen en het opnam in zijn kookboek als zijnde het lekkerste koekje ter wereld, is het recept wereldwijd bekend. En toch is er slechts één bakker die Arnhemse Meisjes op traditionele wijze bakt.

En deze bakker is Henk Jurjus, eigenaar van Banketbakkerij van Asselt in Arnhem. Iedere dinsdag staat hier in het teken van de Arnhemse meisjes. Vol trots vertelt de bakker over zijn ‘meiden’.

Op een productiedag gaan er wel 6.000 meisjes door de handen van de bakker; in het zomerseizoen zelfs meer. Toeristen zijn gek op het koekje en op de geschiedenis achter het koekje. In de winkel zie je de koekjes dan ook verpakt in allerlei verschillende, typisch Arnhemse verpakkingen.

Het proces om het originele koekje te maken is behoorlijk complex. Reeds de avond voor de productie wordt het speciale gistdeeg gemaakt zodat het de hele nacht kan koelen. ‘s Morgens om half vijf start de productie. Het deeg wordt uit de koeling genomen en uitgerold. Uit dit deeg wordt dan de ‘schoenzool’ gestoken in 2 maten. Daarna wordt het deeg opnieuw te koelen gelegd. Vervolgens worden er grote plateaus met deze gekoelde ‘kale’ Arnhemse meisjes klaar gezet bij de suikermachine.

Bakker Henk Jurjus neemt plaats op zijn kruk en één voor één worden de koekjes op de band van de machine gelegd. De band lig vol met suiker. Grover dan de suiker zoals wij hem kennen waar de koekjes in worden aangedrukt. Dit gebeurt zeer voorzichtig zodat de suiker zich goed verdeeld. Aan het eind van de band zorgt een wals ervoor dat de suiker in het deeg wordt geperst. Tot slot gaat de band onder een suikerstrooier door waardoor ook de bovenkant van het deeg met suiker wordt bedekt waarna de koekjes op een plaat vallen die wordt meegenomen om handmatig te worden uitgelegd op een bakplaat.

We laten de koekjes even rusten waarna ze klaar zijn om de oven in te gaan. Als de deur van de oven open gaat komt een heerlijke geur naar buiten; een geur waarvan de bakker zegt niet eens meer te ruiken. Een mooi bruin gebakken koekje komt uit de oven en is, na afkoeling, klaar om verpakt te worden. Een lange en precieze bereidingswijze, met een heerlijk resultaat, het enige echte Arnhems Meisje, gebakken op traditionele wijze met alleen de beste ingrediënten.

De Arnhemse meisjes worden door Banketbakkerij van Asselt geleverd aan meerdere bakkers in Arnhem en omgeving en zijn ook te bestellen via de webshop van de bakkerij of maak gewoon een afspraak met First Online. en wij zorgen voor Arnhemse Meisjes bij misschien wel de lekkerste koffie van Arnhem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + twaalf =